Některá doporučení pro zlepšení ovladatelnosti psa na procházce

14.01.2015 13:26

Některá doporučení pro zlepšení ovladatelnosti psa na procházce

 

Výtažek z článku Pes přítel člověka 1/2015 - "Nejčastější chyby"

 

1. Psa přivoláváme či dáváme na vodítko, i když se nic neděje

Teprve ve chvíli když v dálce vidíme cizího psa, běžce, cyklistu voláme svého psa. Když je na cestě pro psa něco zajímavého, teprve psa přivoláme. Jenže pes je velice chytrý a tak časem pochopí: „Páníček volá, to zase potkáme nějakou zajímavost. Ke pak asi je?“ A když na zavolání přijde, samozřejmě ho pak dáme na vodítko, což se psovi zrovna nemusí líbit – chtěl se přece podívat na tu fenu, na toho běžícího pána, chtěl se vyválet v tom voňavém „místečku“ a my mu to s vodítkem překazíme. Příště půjde na přivolání pomalu, bude se rozhlížet, nebude se mu chtít poslechnout. Psa přivolejte jen tak, prostě je to normální a nic se neděje.

Je dobré někdy přijít k psovi, když se třeba začichá a připnout ho na vodítko – prostě jen tak.

Pes pak neřeší, kdy ho přivoláme či zda je na vodítku, prostě se tak děje jen z Vaší vůle, protože žádný jiný jednotící klíč v tom nenašel...

 

2. Naučte psa polohu na dálku

Naučte psa například povel „STŮJ“, ve chvíli, kdy je vidět v dáli pes nebo člověk, zavolejte „STŮJ“, pak si pro psa klidně stojícího (protože ví co má dělat a je pod Vaší kontrolou) dojděte. Jak trénovat „STUJ“, máte psa na vodítku, řekněte „STUJ“, podržte vodítko, aby byl pes na místě, a je tu pamlsek. Nezapomeňte pak dát i povel k pohybu např. „VOLNO“, jinak se Vám pes po pamlsku a pochvale vždy sám rozejde.

 

Celý článek je velice zajímavý, ale tyto dvě věci Vám mohou procházky velice usnadnit.